justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Mus z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mus można podać ze zwykłymi biszkopcikami lub grzaneczkami przyrządzonymi z czerstwej chałki.

Mus z bezami

Składniki:

Mus z bezami

 

  • 40 dag truskawek
  • 300 ml nektaru wiśniowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 surowe białka kurze
  • szczypta soli
  • mięta
  • cienko starta skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Mus z bezami
1. Truskawki przebierz i dobrze umyj. Odłóż 8 sztuk. Resztę wrzuć do nektaru wiśniowego, dodaj sok z cytryny. Zmiksuj całość na gładki mus. Wstaw do lodówki. 2. Białka jajek umieść w wysokim naczyniu do ubijania. Dosyp cukier, sól i ubijaj, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się sztywna. 3. W szerokim rondlu zagotuj wodę, zmniejsz płomień, aby nie wrzała. Z masy bezowej dwoma łyżkami wycinaj kluseczki i zsuwaj do gorącej wody. Parz 2-3 minuty, obróć i parz jeszcze 3 minuty. Kluseczki wyjmij łyżką cedzakową. Ostudź. 4. Drobno pokrój odłożone truskawki. Mus truskawkowy rozlej do 2 miseczek. Do każdej włóż po porcji truskawek. Udekoruj miętą oraz skórką cytrynową.