Sposób przygotowania:
Ciasto z porzeczkami i bezą
Mąkę, proszek i masło siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśna śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Oczyszczone porzeczki łączymy z mąka ziemniaczana i wykładamy na ciepłe ciasto.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
Oczyszczone porzeczki łączymy z mąka ziemniaczana i wykładamy na ciepłe ciasto.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i lekko mieszamy. Wykładamy na porzeczki. Pieczemy w 140 stopniach (w nagrzanym piekarniku) 1 godzinę.