lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ciasto z porzeczkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z porzeczkami i bezą, świetnie łączy smak kwaśne czerwonej porzeczki i słodycz chrupiącej bezy.

Ciasto z porzeczkami i bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z porzeczkami i bezą

 

  • Ciasto :
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masla
  • 1 szklanka cukru
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśne smietany

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z porzeczkami i bezą
Mąkę, proszek i masło siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśna śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Oczyszczone porzeczki łączymy z mąka ziemniaczana i wykładamy na ciepłe ciasto.

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. 
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i lekko mieszamy. Wykładamy na porzeczki. Pieczemy w 140 stopniach (w nagrzanym piekarniku) 1 godzinę.  
Ciasto z porzeczkami i beza
Czerwone porzeczki łączymy z mąka ziemniaczana.
Ciasto z porzeczkami i beza
Ciasto owijamy folia i chłodzimy w lodówce 1 godzinę