Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pokochają je nie tylko miłośnicy śliwek, ale również osoby ceniące sprawdzone wypieki. Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto.

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

na ciasto kruche

na masę śliwkową

  • 1,5 kg śliwek
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • 10 g cynamonu

na bezę

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy.

Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.