karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe w wykonaniu, smaczne ciasto, które w smaku jest zarówno kwaśne, jak i słodkie. Ciasto orzeźwiające, idealne na ciepłe dni, ale świetne też na zimowe podwieczorki, gdyż doda nam energii i przywoła letnie wspomnienia.

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

 

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 150 zimnego masła
  • 4 łyżeczki zimnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 3 żółtka zimne
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3 białka zimne
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 garści mrożonych czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, dodać zimne masło i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego płaski placek i włożyć do lodówki na czas wyrobienia bezy.

Do białek dodać szczyptę soli, ubić na wysokich obrotach do uzyskania piany, pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lekko lśniąca.

Na blaszce (ok. 25x30 cm) rozłożyć papier do pieczenia i partiami wykładać zimne ciasto.

Mrożone porzeczki obsypać cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać, i tak przygotowane rozłożyć na cieście.

Pianę z białek łyżką wyłożyć na owoce i rozsmarować.

Piec w temp. 180 st. C przez 40 min bez termoobiegu, a później jeszcze chwilę z termoobiegiem w 160 st. C przez 15 minut.