Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Musztarda przy obiedzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

A w zasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia, a warzywa i mięso podaję z taką właśnie musztardą.

Musztarda przy obiedzie

Składniki:

Musztarda przy obiedzie

 

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy (kupnej lub robionej w domu)
  • 2 łyżeczki gładkiej,ostrej musztardy stołowej (kupna lub robiona w domu)
  • 2 czubate łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka dobrej oliwy
  • ocet winny do smaku
  • cukier brązowy nierafinowany do smaku
  • szczypta soli do smaku

 

Sposób przygotowania:

Musztarda przy obiedzie
Utrzeć wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawić do smaku dodając w miarę potrzeby kilka kropli octu winnego (raczej białego), lepkiego cukru trzcinowego lub soli. Można też doprawić szczyptą grubo mielonego kolorowego pieprzu lub płatkami chilli.

Taka mieszanka dwóch pikantnych musztard o różnej strukturze konsystencji z miodem daje fantastyczny smak i doskonale pasuje do gotowanego, delikatnego mięsa (tak samo do żeberek wieprzowych z zupy). Można przygotować więcej porcji i przechowywać w lodówce.