k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Najprostsze na świecie tiramisu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny, a zarazem bardzo prosty włoski szlagier.

Najprostsze na świecie tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Najprostsze na świecie tiramisu

 

  • 5 jajek(oddzielnie białka i żółtka)
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 15 herbatników lady finger
  • kakao
  • czekolada gorzka
  • 150ml kawy czarnej
  • 100ml wiśniówki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Najprostsze na świecie tiramisu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać esencję waniliową. Białka ubić z solą i delikatnie wmieszać sztywną pianę do kremu. Biszkopty zanurzyć na 2-3 sekundy w mieszaninie wódki z kawą. Można dać inne proporcje, a nawet inny alkohol. Ja dałem tak, bo lubię czuć posmak wiśni i alkoholu w słodkim deserze. Układać warstwy: biszkopty, krem, kakao, tarta czekolada. Można zrobić jeden duży tort lub rozłożyć porcje do pucharków. Pamiętajmy, aby tak jak we włoskim oryginale dać dużo kakao.
Najprostsze na świecie tiramisu
Ważne jest, aby dokładnie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę
Najprostsze na świecie tiramisu
Proporcje kawy i alkoholu zależą od naszego gustu, ale nie przesadzajmy z alkoholem.
Najprostsze na świecie tiramisu
Ciekawym sposobem podania deseru jest nałożenie go do dużych kieliszków do czerwonego wina.