szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Naleśnikowe serducha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Serduszka naleśnikowe powstały w walentynki. Do naleśników został dodany cukier, i jak lekko przeschną stają się chrupiącymi przekąskami.

Naleśnikowe serducha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe serducha

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe serducha
Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Całość miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy ponownie, aż masa będzie bez grudek. Na koniec dodajemy 1 lub 2 łyżki oleju do ciasta i miksujemy . Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto przelewamy do butelki z mała dziurką (u mnie to butelka do dekoracji). Wyciskając przy pomocy butelki ciasto tworzymy z niego na patelni kształty. Smażymy z obu stron.
Naleśnikowe serducha
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładkie ciasto
Naleśnikowe serducha
Chchelka przelewamy ciasto do butelki z małą dziurką
Naleśnikowe serducha
Taką butelką wyciskamy na patelnie ciasto tworząc pożądany wzór
Naleśnikowe serducha
Naleśnkowe serca smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Tagi:

jajko jajka