Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z boczniakami to kulinarna poezja, gdzie delikatność cienkiego naleśnika splata się z intensywnym smakiem grzybów boczniaków.

Naleśniki z boczniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z boczniakami

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szk. mąki pszennej typ. 650
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 szk. mleko
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • ½ łyżeczki cukru
  • Składniki na farsz:

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z boczniakami

I

Naleśniki z boczniakami

Sposób przygotowania naleśników:

1. W dużej misce wsypuję mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaję jajko i wlewam wodę, stopniowo mieszając. Stopniowo dodaję mleko, kontynuując mieszanie, aż uzyskam gładkie ciasto.



2. Rozgrzewam olej na patelni, a następnie stopniowo wylewam ciasto na rozgrzany olej. Smażę naleśniki z obu stron na złoty kolor.

II

Naleśniki z boczniakami

Sposób przygotowania farszu:

1. Na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną drobno cebulę, dodaję sól i cukier. Kiedy cebula zacznie się karmelizować, dorzucam startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz drobno pokrojone papryki.



2. Po dwóch minutach dodaję przyprawę curry oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Całość smażę jeszcze przez pięć minut, doprawiam solą i pieprzem.

III

Naleśniki z boczniakami

3. Na każdym naleśniku na środku układam farsz, składam naleśnik w kształt koperty.

IV

Naleśniki z boczniakami

4.Układam naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypuję wierzch serem mozzarella.

5. Zapiekam naleśniki w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.

V

Naleśniki z boczniakami

6. Naleśniki gotowe do podania!
7. Smacznego!