Sposób przygotowania:
Naleśniki z boczniakamiI
Sposób przygotowania naleśników:
1. W dużej misce wsypuję mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaję jajko i wlewam wodę, stopniowo mieszając. Stopniowo dodaję mleko, kontynuując mieszanie, aż uzyskam gładkie ciasto.
2. Rozgrzewam olej na patelni, a następnie stopniowo wylewam ciasto na rozgrzany olej. Smażę naleśniki z obu stron na złoty kolor.
II
Sposób przygotowania farszu:
1. Na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną drobno cebulę, dodaję sól i cukier. Kiedy cebula zacznie się karmelizować, dorzucam startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz drobno pokrojone papryki.
2. Po dwóch minutach dodaję przyprawę curry oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Całość smażę jeszcze przez pięć minut, doprawiam solą i pieprzem.
III
3. Na każdym naleśniku na środku układam farsz, składam naleśnik w kształt koperty.
IV
4.Układam naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypuję wierzch serem mozzarella.
5. Zapiekam naleśniki w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
V
6. Naleśniki gotowe do podania!
7. Smacznego!