Padżeong-naleśnik, przekąska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

warzywny naleśnik rodem z Korei

Padżeong-naleśnik, przekąska

Składniki:

Padżeong-naleśnik, przekąska

 

  • 6 szlotek lub pęczek szczypiorku pokrojony 4 cm paski
  • 1 mała marchew starta na dużych oczkach lub pokrojona w "zapałkę"
  • 2 papryczki czili (wg uznania)pokrojone drobno
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajo
  • 11/2 szkl.mąki
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. zimnej wody
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • sòl do smaku ok.1/2 łyżeczki
  • sos do maczania: 2 łyżki soja sosu
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Padżeong-naleśnik, przekąska
ciasto naleśnikowe ma być lejące,mniej gęste niż nasze
Koreańczycy uwielbiają ostrą paprykę więc potrawa może być bardzo ostra.
Najlepiej wybrać mniejszą patelnię,wielkości naszego naleśnika,pieczemy warstwowo ciasto na to warzywa, trochę podsmażamy ,ponownie ciasto i warzywa.
W Azji jajka je się albo surowe np. do maczania mięsa albo bardzo spieczone ,takie wiórki np.w smażonym ryżu.
Nasz naleśnik kroimy w łatwe do uchwycenia pałeczkami pasy i jemy maczając w sosie.

Tagi:

ciasto sosy