Strona główna Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
msewka - Przepis na: Nalewka z dzikiej róży offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 593
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Nalewka z dzikiej róży
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 14

Słodziutka nalewka-nawet nie wiesz kiedy wejdzie Ci do głowy.


trudność: średne
czas:

Nalewka z dzikiej róży - SKŁADNIKI:

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 1,5 l spirytusu
  • 1 l wódki
  • 4 szklanki miodu
  • garść goździków
  • 2 torebki ekspresowej mięty
  • torebki ekspresowego rumianku
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Nalewka z dzikiej róży - PRZYGOTOWANIE:

Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki.Wypłukać,ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc.Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki.Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem.Po półtora miesiąca zlać płyn,przecedzić. Zagotować miód z wodą ,wystudzić,wlać wódkę.Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące.Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka z dzikiej róży (strona 1 z 1)  
wio

wio
offline

2009-06-14 17:23
a pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozy
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-06-14 20:42
wio napisał(a):

a pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozya pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozy

Nie usuwam,tylko nakłuwam owoce i to wystarczy.Smak jest naprawdę świetny.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-29 22:20
dzięki za przepis,jesteś niezastąpiona w tej dziedzinie,5 i ULUBIONE oczywiście
Skomentuj
Oceń:
0
sek099

sek099
offline

2012-09-05 17:28
to tylko 4szklanki wody się dodaje? a można usunąć pestki? jak myślicie lepsze będzie?
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-09-06 10:04
sek099 napisał(a):

to tylko 4szklanki wody się dodaje? a można usunąć pestki? jak myślicie lepsze będzie?

Tyle wody dodałam ,ile jest w przepisie.Spirytus wsiąka w owoce dzikiej róży i jego część wraz z nimi zostaje wyrzucona.Miodu i wody jest łącznie 2 litry.
Jeśli lubisz lżejsze nalewki możesz ilość wody zwiększyć.Jest to jedna z moich mocniejszych i cięższych nalewek (przez dodatek miodu), ale pije się jej nieduże ilości,raczej rzekłabym delektuje się nią.Co do pestek,to jeszcze raz piszę,że ich nie wyrzucałam i nalewka nie była gorzka.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-09-06 10:29
Dla mnie nowość, cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Chętnie wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
Czechu

Czechu
offline

2013-10-03 10:02
Tego rumianku też 2 torebki? Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2013-10-03 11:47
Czechu napisał(a):

Tego rumianku też 2 torebki? Pozdrawiam.

Tak.2 torebki rumianku.Coś zjadłam cyferkę.Poprawię przepis.Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane