Strona główna Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
msewka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Nalewka z dzikiej róży
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 14

Słodziutka nalewka-nawet nie wiesz kiedy wejdzie Ci do głowy.


trudność: średnie
czas:

Nalewka z dzikiej róży - SKŁADNIKI:

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 1,5 l spirytusu
  • 1 l wódki
  • 4 szklanki miodu
  • garść goździków
  • 2 torebki ekspresowej mięty
  • torebki ekspresowego rumianku
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Nalewka z dzikiej róży - PRZYGOTOWANIE:

Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki.Wypłukać,ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc.Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki.Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem.Po półtora miesiąca zlać płyn,przecedzić. Zagotować miód z wodą ,wystudzić,wlać wódkę.Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące.Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka z dzikiej róży (strona 1 z 1)  
wio

wio

2009-06-14 17:23
a pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozy
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-06-14 20:42
wio napisał(a):

a pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozya pestek nie usuwasz z owocow dzikiej rozy

Nie usuwam,tylko nakłuwam owoce i to wystarczy.Smak jest naprawdę świetny.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2009-07-29 22:20
dzięki za przepis,jesteś niezastąpiona w tej dziedzinie,5 i ULUBIONE oczywiście
Skomentuj
Oceń:
0
sek099

sek099

2012-09-05 17:28
to tylko 4szklanki wody się dodaje? a można usunąć pestki? jak myślicie lepsze będzie?
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-09-06 10:04
sek099 napisał(a):

to tylko 4szklanki wody się dodaje? a można usunąć pestki? jak myślicie lepsze będzie?

Tyle wody dodałam ,ile jest w przepisie.Spirytus wsiąka w owoce dzikiej róży i jego część wraz z nimi zostaje wyrzucona.Miodu i wody jest łącznie 2 litry.
Jeśli lubisz lżejsze nalewki możesz ilość wody zwiększyć.Jest to jedna z moich mocniejszych i cięższych nalewek (przez dodatek miodu), ale pije się jej nieduże ilości,raczej rzekłabym delektuje się nią.Co do pestek,to jeszcze raz piszę,że ich nie wyrzucałam i nalewka nie była gorzka.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon

2012-09-06 10:29
Dla mnie nowość, cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Chętnie wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
Czechu

Czechu

2013-10-03 10:02
Tego rumianku też 2 torebki? Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2013-10-03 11:47
Czechu napisał(a):

Tego rumianku też 2 torebki? Pozdrawiam.

Tak.2 torebki rumianku.Coś zjadłam cyferkę.Poprawię przepis.Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sałatka z buraczków Pieczarkowa grochówka Zupa czosnkowa z grzankami
Magdalenki ciasteczka do kawy Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Tort zabajone z brzoskwiniami
Klopsiki z buraczków Ciastka owsiane bez jaj i mąki Pomidorówka z soczewicą
Roladki schabowe nadziewane Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa z dyni z grzankami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane