SUPERPRZEPIS

Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Soczyste nogi z kurczaka, w towarzystwie pachnącej pomarańczami czerwonej kapuście, to bardzo smaczna propozycja na rodzinny obiad - prosta, tania i smaczna :D

Składniki:

Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście

 

  • 4 nogi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 plasterki imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka z ½ pomarańczy
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  • Olej

Sposób przygotowania:

Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście
Kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na części, każdą oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z dwóch stron kurczaka na złoty kolor. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.

W głębokim rondlu luz garnku na 2 łyżkach oleju smażymy 5 minut pokrojoną w pół plasterki cebulę, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli i pokrojony w zapałki imbir.

Kiedy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy do niej poszatkowaną czerwoną kapustę i smażmy wszystko razem 10 minut.Do garnka z kapustą wkładamy obsmażonego kurczaka, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, wino i bulion, dodajemy skórkę z pomarańczy i wszystko dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Po tym czasie doprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotujemy jeszcze około 15 minut lub do momentu kiedy prawie cała woda z kapusty odparuje.

Nogi z kurczaka serwujemy w towarzystwie kapusty np. z pyzami, plackami ziemniaczanymi lub gotowanymi ziemniakami, smacznego. 
Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście
Lekko posolone i popieprzone nogi z kurczak obsmażamy na rumiano
Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście
W rondlu przesmażamy cebulę z czosnkiem, chilli i imbirem
Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście
Dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę i smażymy 10 minut
Nogi z kurczaka w czerwonej kapuście
Do kapusty dodajemy obsmażonego kurczaka i dusimy wszystko około 40 minut