Sposób przygotowania:
Wędzone udka z kurczaka
Udka Przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do miesa i pozostawiamy je tak całą noc.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.
Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.
Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.
Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.
Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.