Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana owocamiprzygotowanie
Dzień wcześniej, np wieczorem solimy wodę i wkładamy do niej umytą kaczkę. Pozostawiamy na 12 godzin w lodówce.
owoce
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomarańczę myjemy i wyparzamy, ocieramy skórkę a albedo ( białą część) obieramy i wyrzucamy. Miąższ pomarańczy kroimy na plasterki. Owoce lekko solimy i posypujemy pieprzem.
przygotowanie kaczki
Rano kaczkę wyciągamy, osuszamy i nacinamy w kratkę skórę na piersi.Część przygotowanych owoców odkładamy do obłożenia i upychamy do kaczki. Gdy kaczkę mamy już mocno nafaszerowaną, spinamy skórę wykałaczkami i związujemy sznurkiem, nóżki też.
Przekładamy kaczkę na blaszkę, obkładamy odłożonymi owocami. Górę posypujemy startą skórką pomarańczową.
pieczenie
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra /dół) i pieczemy przez godzinę. Marmoladę rozcieńczamy 2 łyżkami wody i smarujemy kaczkę- pieczemy kolejną godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy przez 10 minut. Teraz możemy już kroić.
Magdalena88
reanja
Madziu kaczka była pyszna, dlatego polecam:)
niezły kąsek
reanja
nam bardzo smakowała = szkoda tylko że na niej jest tak mało mięsa:)