SUPERPRZEPIS

Kaczka faszerowana owocami

  • 4
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kaczka faszerowana owocami

Dawno nie przygotowywałam kaczki i miałam duży dylemat czym ja nadziać- jabłkami czy pomarańczami?
Obie wersje mi smakowały, a że lubimy połączenie mięs i owoców to dostała oba:)

Składniki:

Kaczka faszerowana owocami

 

  • 1 kaczka - około 2,30 kg
  • 6 jabłek
  • 1 duża pomarańcza
  • sól pieprz
  • 2-3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • Dodatkowo
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • wykałaczki i sznurek bawełniany

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana owocami

przygotowanie

Kaczka faszerowana owocami
dzień wcześniej kaczkę wkładamy do solanki

Dzień wcześniej, np wieczorem solimy wodę i wkładamy do niej umytą kaczkę. Pozostawiamy na 12 godzin w lodówce.

owoce

Kaczka faszerowana owocami
owoce kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomarańczę myjemy i wyparzamy, ocieramy skórkę a albedo ( białą część) obieramy i wyrzucamy. Miąższ pomarańczy kroimy na plasterki. Owoce lekko solimy i posypujemy pieprzem.

przygotowanie kaczki

Kaczka faszerowana owocami
kaczkę spinamy wykałączkami i zwiazujemy sznurkiem

Rano kaczkę wyciągamy, osuszamy i nacinamy w kratkę skórę na piersi.Część przygotowanych owoców odkładamy do obłożenia i upychamy do kaczki. Gdy kaczkę mamy już mocno nafaszerowaną, spinamy skórę wykałaczkami i związujemy sznurkiem, nóżki też.
Przekładamy kaczkę na blaszkę, obkładamy odłożonymi owocami. Górę posypujemy startą skórką pomarańczową.

pieczenie

Kaczka faszerowana owocami
kaczkę w połowie pieczenia smarujemy marmoladą pomarańczową

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra /dół) i pieczemy przez godzinę. Marmoladę rozcieńczamy 2 łyżkami wody i smarujemy kaczkę- pieczemy kolejną godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy przez 10 minut. Teraz możemy już kroić.