Sposób przygotowania:
Kurczak w warzywach
Kurczaka umyć. Wymieszałam łyzke sosu sojowego z 2 łyzkami oliwy z oliwek aromatyzowanej cytryną, dodałam pieprz, 3 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę i wysmarowałam kurczaka z zewnatrz i od środka. Do środka kurczaka włozyłam do srodka 2 obrane ząbki czosnku, cebule pokrorona na ćwiartki, liscie selera naciowego, i garść gałązek tymianku. Zwiazałam nogi gumka. Położyłam kurczaka na blaszce, posypałam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i gałązkami tymianku. Obłozyłam warzywami pokrojonymi w ćwiartki lub plastry: marchewka, ziemniaki, cebula, zabki czosnku w skórce, cukinia, seler naciowy, por, , cytryna, gałązki tymianku. Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka i skropiłam wszystko sosem sojowym, olwią z oliwek i posypałam pieprzem. Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej.
elzbieta8960