Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka a'la gęś
Zmielić mięso z piersi kurczaka ze słoninką .Dodać otręby i natkę pietruszki drobno usiekaną. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i utartą gałka muszkatołową. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie odsunąć skórę i w luźne miejsce włożyć farsz .Zawiązać skórę nicią do mięsa by farsz nie wypadł. Przygotować pastę do posmarowania mięsa z wierzchu mieszając :2 łyżki oleju, miód, szczyptę soli , pieprzu, papryki, majeranek i tymianek. Natrzeć pastą pałeczki z kurczaka i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty .Oprószyć mąką. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć na rumiano pałki. Obracać bardzo ostrożnie by skóra nie przywarła i farsz nie wypadł. Obok opiec na rumiano przekrojony na kawałki por. Wrzucić listek laurowy , rozgniecione jagody jałowca , liście lubczyku. Podlać wodą i dusić na małym gazie 40 minut. Wyjąć mięso. Sos przecedzić i doprawić do smaku.
marietta