Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Orzeszki do przekładania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do wykonania takich orzeszków potrzebna jest specjalna foremka.Po upieczeniu wypełniać foremki masą i sklejać po dwie połówki razem.

Orzeszki do przekładania Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzeszki do przekładania

 

  • 125 g masła
  • 220 g mąki tortowej [dałam wiecej]
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 50 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki do przekładania
Masło rozpuścić i ostudzić.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość tłuste.Z ciasta formować małe kuleczki i napełniać dziurki na patelni lub maszynce. Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić.Wypełniać dowolnym kremem np.budyniowym , z mleka w proszku itp.
Orzeszki do przekładania
Masło rozpuszczone, wystudzone i dodane reszta składników.
Orzeszki do przekładania
Z podanych składników ciasto zagniecione.
Orzeszki do przekładania
Z ciasta formowane kulki umieszczamy w specjalnej formie.

Tagi:

jajko jajka