Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ostre ziemniaczane słupki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostre ziemniaczane słupki

Ostre ziemniaczane słupki

Składniki:

Ostre ziemniaczane słupki

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta pieprzy kajeńskiego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Ostre ziemniaczane słupki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Włożyć je do miski skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich. Mąkę wymieszać z wszystkimi przyprawami w torebce foliowej i panierować ziemniaczki porcjami, aż będą nią równomiernie pokryte. Poukładać słupki ziemniaczane pojedynczo na blaszce do pieczenia w odpowiednich odstępach. Blaszkę z ziemniaczkami włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 40 -50 min w temp. 220 st, co jakiś czas obracając ziemniaczki. Piec aż będą złotobrązowe i chrupiące. Podawać na gorąco jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Tagi:

ziemniaki