AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pączki wiedeńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i przepyszne pączki z ciasta ptysiowego - bez zagniatania ciasta !!!

Pączki wiedeńskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki wiedeńskie

 

  • 1 szklanka wody
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Pączki wiedeńskie
W garnuszku gotujemy wodę z masłem i solą ,dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, żeby nie było grudek .Masa musi odstawać od dna. Masę studzimy, co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu do masy dodajemy po jednym jajku i dobrze ucieramy ciasto. Ciasto wkładamy do szprycy lub rękawa i wyciskamy okręgi na pocięte kawałki papieru do pieczenia. Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z papierem ( papierem do góry !!! ), po chwili papier sam się odklei i można go ostrożnie wyciągnąć. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. SMACZNEGO :)
Pączki wiedeńskie
Gotujemy wodę z masłem i solą, dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Pączki wiedeńskie
Do masy dodajemy 4 jajka, dokładnie ucieramy i nakładamy do szprycy.
Pączki wiedeńskie
Na pocięte kawałki papieru do pieczenia wyciskamy okręgi z masy.
Pączki wiedeńskie
Pączki smazymy na rozgrzanym tłuszczu razem z papierem, po chwili papier sam się odklei...