zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2312]

Paluchy a la grissini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Jakiś czas temu piekłam paluchy z czosnkiem i cebulką. Dziś mam równie smaczne a la grissini. Świetne na imprezy do pochrupania.

Paluchy a la grissini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy a la grissini

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy a la grissini
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Do misy robota wsypać mąkę, sól i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej oraz dodać rozpuszczone drożdże.. Przez kilka minut wyrabiać ciasto a potem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i przestudzić ją. Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).

Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryną z czosnkiem. Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Zostawić do podrośnięcia, ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.
Paluchy a la grissini
Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryną z czosnkiem
Paluchy a la grissini
Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski
Paluchy a la grissini
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem
Paluchy a la grissini
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną