aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Grissini z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne grissini, idealnie stanowią dodatek do wszelkich zup typu krem, oraz jako słona przekąska, np. do piwa.

Grissini z tymiankiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grissini z tymiankiem

 

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml letniej wody,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • mak do posypania paluchów,
  • oliwa do posmarowania paluchów.

Sposób przygotowania:

Grissini z tymiankiem
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki: suche drożdże, cukier, sól, letnią wodę, oliwę i tymianek. Zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia - za dużo nam nie wyrośnie :) Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałki. Ja trochę podlałam swoje ciasto ciepłą wodą, bo było dosyć twarde. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy grissini, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na niecałe 10 minut. Musimy obserwować, pieczemy do pierwszego zarumienienia.
Grissini z tymiankiem
wkłądamy wszystkie skladniki do miski i zagnatamy
Grissini z tymiankiem
zagniecione ciasto odstawiamy do wyrosniecia
Grissini z tymiankiem
ukladamy je blaszce wylozonej papierem do pieczenia

Tagi:

mak