reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Papryka w słodkim occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Osobiście polecam, warto wypróbować przepis bo papryka w/g mnie jest rewelacyjna:) sos można wykorzystać razem z cebulę np świetnie się sprawdza w gulaszu.

Papryka w słodkim occie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka w słodkim occie

 

 

  • 1 1/2 łyżki soli

 

  • 6 szt cebuli

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1/2 szklanki octu 10%

Sposób przygotowania:

Papryka w słodkim occie
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę kroimy w pióra. Łączymy paprykę i cebulę, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny, aż warzywa puszczą sok. Ocet i cukier zagotowujemy i studzimy. Po dwóch godzinach wlewamy zimny ocet - dokładnie mieszamy i od razy mocno upychamy w wyparzonych słoikach, zostawiamy gdzieś około 2 cm wolej przestrzeni. Papryka musi być bardzo mocno upchana tak, żeby nie było powietrza pomiędzy warzywami!!! Jeżeli jednak pęcherzyki powietrza gdzieś nam sie pojawią to najlepiej włożyć do słoja rączkę łyżki stołowej. Rozlewamy pozostały sos, oczyszczamy bardzo dokładnie słoiki, żeby nic nie dostało sie pod wieczka i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut, po czym wyciągamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.
Papryka w słodkim occie
Etap 1najlepsza jest papryka pomidorowa, ale możne użyć i zwykłej, tylko kroimy ósemki jeszcze na pół
Papryka w słodkim occie
Etap 2pokrojoną paprykę i cebulę zasalamy i odstawiamy na 2 godziny

Tagi:

papryka