bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Papryka w zalewie słodko-kwaśnej

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znakomita papryka w pysznej słodko - kwaśnej zalewie.

Papryka  w zalewie słodko-kwaśnej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 1.5 - 2 kg papryki
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • gorczyca, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, goździki, warzywa suszone:czosnek, cebula, marchew.
  • Korzystam z przepisu, właśnie z tej "przyprawy do konserwowania papryki"

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie słodko-kwaśnej
Przygotowuję słoje. Paprykę obieram, kroję w dowolne cząstki, zaparzam we wrzątku 3-4 min i schładzam w zimnej wodzie.Układam w słojach.Wsypuję po 1 łyżeczce gotowych przypraw /wymienione wyżej w opisie lub dodaję w/g własnego uznania wszystkie luzem/. Przygotowuje zalewę: woda + cukier + sól należy zagotować i na końcu dodać ocet i miód. Zalać gorącą paprykę w słojach, dodać po łyżeczce oliwy z oliwek, zakrecić i pasteryzować przez 15 minut.
Papryka  w zalewie słodko-kwaśnej
papryka pokrojona na dowolne części, jak kto lubi.. :O)
Papryka  w zalewie słodko-kwaśnej
taką właśnie gotową przyprawę w torebkach, ja używam
Papryka  w zalewie słodko-kwaśnej
ułożona w słojach, wsypana gotowa przyprawa z torebki
Papryka  w zalewie słodko-kwaśnej
przed samym zakreceniem słoja, wlewam łyzeczkę oliwy z oliwek