Sposób przygotowania:
Papryka w zalewie słodko-kwaśnej
Przygotowuję słoje. Paprykę obieram, kroję w dowolne cząstki, zaparzam we wrzątku 3-4 min i schładzam w zimnej wodzie.Układam w słojach.Wsypuję po 1 łyżeczce gotowych przypraw /wymienione wyżej w opisie lub dodaję w/g własnego uznania wszystkie luzem/. Przygotowuje zalewę: woda + cukier + sól należy zagotować i na końcu dodać ocet i miód. Zalać gorącą paprykę w słojach, dodać po łyżeczce oliwy z oliwek, zakrecić i pasteryzować przez 15 minut.
Czesiu
bajtek
Z tej porcji wychodzi od 5 do 7 słoiczków / po 300-450 ml/, ale wszystko zależy też od tego , jak jest pokrojona. Jeżeli w duże płaty, to mniej zmieści się w słoiku, natomiast przy takim krojeniu jak na zdjęciu, dość dużo można ułożyć.
Czesiu
Dzięki wielkie! :)
bajtek
kołczu
naprawione, przebrzydły chochlik został ukarany :)
eluchap
Smakowita
evita0007