Sposób przygotowania:
Domowa papryka w occie
Przygotować składniki. Paprykę umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, przeciąć na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grube paski ( strąki) o około 5 cm. szerokości. Powkładać ciasno paprykę do słoików. Do słoików włożyć opłukany koper, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, obrane i przekrojone na połowę ząbki czosnku. Przygotować w garnku zalewę, wlać do garnka olej, wodę, ocet, wsypać sól, cukier. Wymieszać wszystkie składniki i zagotować zalewę i wlać do każdego słoika z papryką. Zalewa powinna być ciepła. Wytrzeć brzegi słoików. Zakręcić szczelnie słoiki i włożyć je do dużego garnka. Pasteryzować paprykę we wrzątku przez około 15 minut. Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem. Ostudzić i przenieść w ciemne i chłodne miejsce.