monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Pasztet cebulowy z natką pietruszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł zaczerpnęłam ze starej książki kucharskiej, który odrobinę zmodyfikowałam na własne potrzeby. I wyszedł naprawdę świetny pasztet.

Pasztet cebulowy z natką pietruszki

Składniki:

Pasztet cebulowy z natką pietruszki

 

  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g kefiru
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 30 g sera żółtego
  • 50 g kaszy manny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet cebulowy z natką pietruszki

ETAP 1:

Pasztet cebulowy z natką pietruszki
do miękkiej cebuli dodać kefir i dobrze wymieszać

Obraną cebulę pokroić na piórka. Następnie przelać dwukrotnie wrzątkiem. Zostawić na 5-7 minut na sicie, aby odciekła. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę.

Smażyć aż zmięknie. Gdy to nastąpi dodać kefir, wymieszać.

ETAP 2:

Pasztet cebulowy z natką pietruszki
do masy pasztetowej dodac natkę i żółtka wymieszać

Następnie dodać pokrojoną bułkę, wymieszać. Bułka powinna wchłonąć wszystkie płyny.

Dusić całość jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Przełożyć do blendera i dobrze zmiksować. Dodać starty ser żółty oraz żółtka.

Natkę drobno posiekać i dodać do miski, razem z kaszą manną.

ETAP 3:

Pasztet cebulowy z natką pietruszki
masę przelożyć do keksówki i piec około 35 minut

Całość doprawić do smaku i dokładnie całą masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do masy cebulowej dodać pianę i delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę pasztetową, wyrównać.

Piec w 180-190 st około 30-35 minut. Wyjąć , ostudzić i wstawić do lodówki.