Sposób przygotowania:
Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian
1. Grzyby przebrać, oczyścić, oddzielić kapelusze od nóżek, a następnie pokroić je w kosteczkę (zarówno kapelusze jak i nóżki). Marchew ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut), a następnie pozostawić pod przykryciem w cieple, by wchłonął większość wody. 2. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim rozdrobnione grzyby, jeżeli to konieczne podlać wodą. Grzyby smażyć do momentu aż będą miękkie i cała woda wyparuje. Pod koniec smażenia dodać masło i tymianek, smażyć jeszcze ok. 1 minuty, lekko przestudzić. 3. Ugotowany ryż i marchewkę oraz usmażone grzyby przełożyć do miski, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka jaj ubić w osobnej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek dodawać porcjami do masy grzybowo-ryżowej i delikatnie połączyć, np. za pomocą łopatki. 4. Formę na pasztet o wymiarach 10x25 cm lub 4 mniejsze foremki (tak jak u mnie), wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy/form przełożyć masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez 25-30 minut, a następnie pozostawić w piekarniku aż do wystygnięcia. Wystudzony pasztet przełożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki. Podawać z domowym chlebem.
zbysiowa
jaNina
olusssiAA
Polecam :)
misia5
olusssiAA
Nieskromnie powiem, że był :).