SUPERPRZEPIS

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 105
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy Więcej zdjęć (3)

Czy jest coś lepszego niż domowy pasztet? Owszem! Domowy pasztet warzywny:) Kasza idealnie uzupełniła się z kalafiorem, a soczewica z zieloniutkimi brokułami i szpinakiem. Pasztet świetnie smakuje na kromce razowego chlebka, z listkiem sałaty.

Składniki:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

Warstwa biała:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy
do kaszy dodać ostudzony kalafior i zmiksować na gładko

Kalafior pokroić na mniejsze kawałki, w misce zalać wrzątkiem i odłożyć na około 10 minut na bok, następnie odcedzić z wody.
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty.

Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 500 ml) i doprawić solą.

Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.

Kaszę połączyć w naczyniu o płaskim dnie z miękkim kalafiorem i zblendować całość na gładko. Wymieszać z jajkiem, mąką oraz przyprawami.

ETAP 2:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy
do musu kalafirowo-jaglanego dodać siemię lniane

Dodać siemię lniane i wymieszać.

Warstwa zielona:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy
wszystkie ugotowane zielone warzywa zmiksować na gładką masę

Soczewicę ugotować do miękkości. Brokuł podzielić na cząstki, zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, odcedzić.

Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać nie rozmrożony szpinak i dusić do jego rozmrożenia i odparowania płynów. Zdjąć z ognia i ostudzić. W naczyniu zmiksować na gładko soczewicę z brokułem i szpinakiem.

Początkowo miksowanie będzie utrudnione, dodać jajka i serek. Zmiksować całość na gładko.

Dodać mąkę oraz doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy
na spód przygotowanej foremki wyłożyć zieloną masę

Keksówkę (rozm. 28) posmarować lekko masłem i wysypać bułka tartą. Na spód wyłożyć zieloną warstwę, rozsmarować.

ETAP 5:

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy
na górę dać biała warstwę z siemieniem i piec około 65 minut

Na wierzch dać białą warstwę. Lekko stuknąć foremką o blat i wstawić pasztet do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po około 30 minut nakryć folią spożywczą.

Pasztet powinien się piec około 60-65 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić na cała noc do lodówki. Smacznego!