Sposób przygotowania:
Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicyWarstwa biała:
Kalafior pokroić na mniejsze kawałki, w misce zalać wrzątkiem i odłożyć na około 10 minut na bok, następnie odcedzić z wody.
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty.
Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 500 ml) i doprawić solą.
Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
Kaszę połączyć w naczyniu o płaskim dnie z miękkim kalafiorem i zblendować całość na gładko. Wymieszać z jajkiem, mąką oraz przyprawami.
ETAP 2:
Dodać siemię lniane i wymieszać.
Warstwa zielona:
Soczewicę ugotować do miękkości. Brokuł podzielić na cząstki, zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, odcedzić.
Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać nie rozmrożony szpinak i dusić do jego rozmrożenia i odparowania płynów. Zdjąć z ognia i ostudzić. W naczyniu zmiksować na gładko soczewicę z brokułem i szpinakiem.
Początkowo miksowanie będzie utrudnione, dodać jajka i serek. Zmiksować całość na gładko.
Dodać mąkę oraz doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
Wykonanie:
Keksówkę (rozm. 28) posmarować lekko masłem i wysypać bułka tartą. Na spód wyłożyć zieloną warstwę, rozsmarować.
ETAP 5:
Na wierzch dać białą warstwę. Lekko stuknąć foremką o blat i wstawić pasztet do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po około 30 minut nakryć folią spożywczą.
Pasztet powinien się piec około 60-65 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić na cała noc do lodówki. Smacznego!