Sposób przygotowania:
Pasztet selerowo- cebulowyETAP 1
Seler oraz cebulę obieramy. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa przekładamy do garnka, podlewamy je wodą i dusimy do miękkości.
ETAP 2
Tarte warzywa przekładamy do garnka, podlewamy je wodą i dusimy do miękkości.
ETAP 3
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do niech margarynę oraz grzybowe kostki. Całość podgrzewamy razem do momentu jak kostki i tłuszcz połączą się z warzywami. Gotową masę zdejmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 4
Do przestudzonych warzyw dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Foremkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowaną wypełniamy selerową masą. Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C. Upieczony studzimy, by masa stężała. Gotowe.