haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pasztet drobiowo-wieprzowy 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny wielkanocny pasztet najlepiej smakuje z żurawiną.

Pasztet drobiowo-wieprzowy 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy 3

 

  • 1 kura
  • 20 dkg wątróbki drobiowej
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 4 cebule
  • 4 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy 3
Mięso ugotować z jarzynami (ok. 1 godziny) w małej ilości wody - nie solić. Dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć wszystko i do letniego wywaru dodać bułki. Cebule wyrzucić, a resztę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Posolić , dodać jaja i przełożyć do wysmarowanej formy. Na wierzch można położyć plastry wędzonego boczku. Piec 1 godzinę w piekarniku.
Pasztet drobiowo-wieprzowy 3
ugotowane skladniki wyjmujemy z wywaru, a cebule wyrzucamy
Pasztet drobiowo-wieprzowy 3
Wszystko mielimy dwukrotnie przez maszynkę
Pasztet drobiowo-wieprzowy 3
Pasztet wykladamy do foremki, wystarczy na dwie małe keksówki
Pasztet drobiowo-wieprzowy 3
na wierch ukladamy plastry wędzonego boczku