gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 593]

Pieczeń indycza z marchewką i otrębami pszennymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowita pieczeń z dodatkiem marchewki i otrębów pszennych. Smakuje na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimno na kanapki.

Pieczeń indycza z marchewką i otrębami pszennymi

Składniki:

Pieczeń indycza z marchewką i otrębami pszennymi

 

  • 500 g mięsa mielonego indyczego,
  • 1 duża marchewka,
  • 5 łyżek otręb pszennych,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ząbek czosnku.
  • Tłuszcz do posmarowania blaszki.

Sposób przygotowania:

Pieczeń indycza z marchewką i otrębami pszennymi
Do mielonego mięsa dodajemy rozkłócone jajak, przyprawy oraz otręby. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.

Blaszkę natłuszczamy, posypujemy otrębami. Wykładamy mięso i ładnie formujemy.

Następnie smarujemy delikatnie olejem.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.