Sposób przygotowania:
Mielona pieczeń z indykaETAP 1:
Obrać, opłukać, drobno posiekać cebulę i por.
ETAP 2:
Udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić.
ETAP 3:
Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
ETAP 4:
Zamarynowane mięso zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu. Do mięsa dodać wcześniej uduszoną cebulę, namoczoną bułką tartą, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, świeżo mieloną gałkę muszkatołową i całość bardzo starannie wymieszać.
ETAP 5:
Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię, spryskać olejem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.