SUPERPRZEPIS

Mielona pieczeń z indyka

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Mielona pieczeń z indyka

Duża porcja pieczeni, która świetnie smakuje gorąca podana do obiadu, ale też po wystudzeniu świetnie sprawdzi się ma kanapki.

Składniki:

Mielona pieczeń z indyka

 

 

Sposób przygotowania:

Mielona pieczeń z indyka

ETAP 1:

Mielona pieczeń z indyka
Por drobno posiekany na desce do krojenia.

Obrać, opłukać, drobno posiekać cebulę i por.

ETAP 2:

Mielona pieczeń z indyka
Na rozgrzanym oleju udusić cebulę i por.

Udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić.

ETAP 3:

Mielona pieczeń z indyka
Pokrojone mięso indyka wymieszane z marynatą.

Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Mielona pieczeń z indyka

Zamarynowane mięso zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu. Do mięsa dodać wcześniej uduszoną cebulę, namoczoną bułką tartą, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, świeżo mieloną gałkę muszkatołową i całość bardzo starannie wymieszać.

ETAP 5:

Mielona pieczeń z indyka

Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię, spryskać olejem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.