pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pieczona golonka w szybkiej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

prosta golonka palce lizać

Pieczona golonka w szybkiej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona golonka w szybkiej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Pieczona golonka w szybkiej marynacie
Golonkę zalewam zimną wodą. Dodaję ½ kostki wołowej i garuję około 15 minut na II stopniu lub tradycyjnie gotujemy do miękkości golonki (zamiast wody możemy użyć wywaru warzywnego). W międzyczasie pozostałą kostkę wołową mieszam z olejem tworząc marynatę. Miękką golonkę wyjmuję i dokładnie smaruję marynatą. Tak przygotowaną golonkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę 20-30 minut. Smacznego.
Pieczona golonka w szybkiej marynacie
Golonkę gotuję do miękkości z dodatkiem kostki wołowej w wodzie lub wywarze warzywnym
Pieczona golonka w szybkiej marynacie
Z drugiej połówki kostki i olejem rzepakowym przyrządzam marynatę
Pieczona golonka w szybkiej marynacie
Ugotowaną golonkę smaruję marynatą i wstawiam do piekarnika
Pieczona golonka w szybkiej marynacie
Przekrój przez obgotowaną i upieczoną golonkę wieprzową