cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pieczone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka na ciepło i na zimno.

Pieczone pomidory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pomidory

 

  • dowolna ilość dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • cukier brązowy do posywania
  • odrobina octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do smaku:/rozmaryn, tymianek,oregano,bazylia/

 

  • oraz pesto bazyliowe lub pietruszkowe /do smaku/

Sposób przygotowania:

Pieczone pomidory
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia/ skórką do dołu/. Skropić delikatnie octem winnym, posypać brązowym cukrem, mieszankąsuszonych przypraw /rozmaryn, tymianek,oregano,bazylia/ i solą. Skropić / dość obficie/ oliwą z oliwek. Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy piec do momentu, gdy ich brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne. Zamiast oliwą i ziołowymi przyprawami pomidorki można posmarować warstwą pesto z bazylii i pietruszki,a następnie zapiec ok.30-40 minut w gorącym piekarniku.
Pieczone pomidory
Pomidory przekroić na pół ułozyć na blaszce wyłożonej papiere do pieczenia.
Pieczone pomidory
Przyprawić do smaku skropić oliwą i octem a następnie zapiec.
Pieczone pomidory
połówki pomidorów można posmarować pesto bazyliowym lub pietruszkowym .
Pieczone pomidory
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.