Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Piekąca pieczeń

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty

Piekąca pieczeń

Składniki:

Piekąca pieczeń

 

  • 1 kg mięsa na pieczen (wołowina,
  • wieprzowina, cielęcina)
  • 3 cebule
  • ]/z szklanki białego wina lub lekkiego
  • grzybowego rosołu z kostki
  • 1/z szklanki śmietąnki krem wki
  • duża garśc rozłnarynu i odrobina szałwii
  • 4 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekąca pieczeń
Czosnek zmiażdżyć. zetrzeć na tarce lub drobno posiekac. Rozmaryn i szałwię drobniutko posiekac wymieszać z czosnkiem i szczyptą soli. Mięso natrzeć sokiem z cytryny oraz mieszaniną czosnkowo-ziołową zawinąć w folię spożyvvczą i włożyć do lodówki na godzinę. Płat mięsa zwinąć bawełnianą nicią obrumienić na ttuszczu ze wszystkich stron. Cebulę po-
kroić na cwiartki. obrumienione mięso ułożyć wbrytfannie i obłożyć cębulami. Wstawić do nagtzanego piekarnika (240"C)na
15-20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszczę 46 min,podlewając białym winęm Upieczone mięso wyjąć, usunąć nitki i razem z cebulami wyłoŻryć na p ł_
misek. Sosem polać gotowe mięso (można też sos
podać oddzielnie w sosjerce). Podawać najlepiej z upieczonymi oddzielnie ziemniakami albo z ryżem na sypko