top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Piersi kurczaka w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy nie mam pomysłu na sos do makaronu a w lodówce jest tylko kurczak i włoszczyzna właśnie ten sos przygotowuje moje rodzinie.

Piersi kurczaka w sosie warzywnym

Składniki:

Piersi kurczaka w sosie warzywnym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny w słupkach,
  • 1 śmietana 22%
  • sól, pieprz, wegeta do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w sosie warzywnym
Na jednej patelni rozgrzewam olej i wrzucam mrożoną włoszczyznę. Przysmażam na wolnym ogniu, by dokładnie się odmroziła. Na drugiej patelni smażę pokrojonego w kostkę kurczaka, obsypanego solą, pieprzem i wegetą. Do przysmażonych warzyw dodaję śmietanę i podlewam wszystko wodą by sos był odrobinę rzadszy. Gdy kurczak się dokładnie usmaży na złocisty kolor przekładam go na patelnię z warzywami i duszę pod przykryciem na małym ogniu, raz na jakiś czas należy podlewać wodą, ewentualnie bulionem. Taki sos podaję do makaronu typu penne lub świderki.