Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Piwo na slodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

deser ten jest bardzo syty dlatego polecam go zrobic w mniejszych szklankach

Piwo na slodko

Składniki:

Piwo na slodko

 

  • 2 galaretki cytrynowe lub (w niemczech Götterspeise)
  • 1 litr zimnej wody
  • (200 g cukru do Götterspeise)polskie galaretki bez cukru
  • 1 puszke moreli
  • 400 ml smietany 30%
  • 2 op.cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Piwo na slodko
galaretke zamoczyc w garnku w zimnej wodzie(Götterspeise wraz z cukrem),wymieszac,odstawic na krotko.Morele odsaczyc na sitku z soku i pokroic w kostke.Sok odstawic do lodowki.Owoce podzielic na pol i jedna polowe rozdzielic do kufelkow lub szklanek.Galaretke doprowadzic do mocnego zagrzania ale nie do zagotowania mieszajac az sie rozpusci.Odstawic do lekkiego ostudzenia ,nastepnie zalac owoce do polowy.reszte galaretki zostawic w temp pokojowej.Zalane owoce odstawic do lodowki na dwie godz do sciecia galaretki,potem wylozyc nastepna polowe owocow na galaretke i ponownie zalac pozostala galaretka.Wstawic do lodowki,najlepiej na cala noc.Gdy galaretka bedzie scieta ubic smietane wraz z cukrem waniliowym,dolewajac soku z moreli tylko tyle aby ze smietany powstala puszysta pianka,wylozyc na galaretke tuz przed podaniem na stol;)

Tagi:

beza bezy