Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Placek półkruchy niedzielny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek półkruchy niedzielny idealny na niespodziewanych gości.

Placek półkruchy niedzielny.

Składniki:

Placek półkruchy niedzielny.

 

  • 40 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag powideł lub dżemu

Sposób przygotowania:

Placek półkruchy niedzielny.
Mąkę należy posiekać z margaryną i cukrem pudrem oraz dodać śmietanę i żółtka.Wszystko wymieszać najlepiej nożem a rękoma jedynie zlepić ciasto i odłożyć na 3 godziny do lodówki.Następnie podzielić ciasto na dwie części.Jedną połowę rozwałkować i przenieść na natłuszczoną blachę.Wierzch posmarować dżemem i przykryć drugim podobnie rozwałkowanym ciastem.Można ewentualnie tę drugą wierzchnią część ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach.Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni pieca na 30 minut.