p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Placki kartoflane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje placki kartoflane z dodatkiem cukru by się szybciej rumieniły

Placki kartoflane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki kartoflane

 

  • 5 szt kartofli,
  • 1 szt cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szt jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • do smaku sól,
  • 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Placki kartoflane

Kartofle obrać, umyć i zetrzeć ręcznie na tarce o małych oczkach, dodać 1 jajko, 3 łyżki mąki, dodać startą 1 cebulę, doprawić solą, dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać na patelni 5 łyżek oleju, nakładać łyżką masę formując po cztery placki. Smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone placki wykładać na talerze. W naszym domu je się placki kartoflane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany.


Zobacz jak zrobić smaczne Paluszki z indyka >>>

Placki kartoflane
Do startych kartofli dodać mąkę, cebulę, jajko, sól oraz cukier
Placki kartoflane
Rozgrzać na patelni 5 łyżek oleju, nakładać łyżką masę formując po cztery placki.
Placki kartoflane
Smażymy placki kartoflane na rumiano z obu stron.
Placki kartoflane
Usmażone placki kartoflane wykładać na duże talerze