steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Placuszki z kalarepą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, zdrowe placuszki z kalarepą z dodatkiem sera żółtego. Idealnie smakują z sosem czosnkowo-koperkowym.

Placuszki z kalarepą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z kalarepą

 

  • 1 średnia kalarepa
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka koperku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalarepą
Kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, koperek. Wszystko mieszamy, dodajemy jajko, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach oraz mąkę.

Wszystko razem mieszamy, nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy na złoto. 
Placuszki z kalarepą
Starta na drobnych oczkach młoda kalarepa
Placuszki z kalarepą
gotowe ciasto z kalarepy, sera, mąki, jajka i przypraw

Tagi:

sery ser kalarepa