jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placuszki z kalarepki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Lubię kalarepkę pod każdą postacią: na surowo, duszoną, faszerowaną, w zupie czy surówce! Warzywo to można bowiem podać na wiele sposobów. Powyższy placuszki polecam szczególnie!!!

Placuszki z kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kalarepki

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalarepki
PLACUSZKI: Kalarepki obieramy. Obrane ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywo delikatnie nasalamy, mieszamy i odstawiamy do momentu jak puści sok. Uzyskany sok oddzielamy od kalarepki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wraz z szczypiorkiem do kalarepki. Następnie dodajemy jajka, mąki oraz przyprawy do smaku. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta formując placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumieniani. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Placuszki podajemy z twarożkiem.

TWAROŻEK; Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
Placuszki z kalarepki
Kalarepki obieramyi ścieramy na tarce o grubych oczkach
Placuszki z kalarepki
kalarepkę nasalamy by puściła sok. Sok odsączamy
Placuszki z kalarepki
Do kalarepki dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Placuszki z kalarepki
placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.