Sposób przygotowania:
Placuszki z kalarepki
PLACUSZKI: Kalarepki obieramy. Obrane ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywo delikatnie nasalamy, mieszamy i odstawiamy do momentu jak puści sok. Uzyskany sok oddzielamy od kalarepki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wraz z szczypiorkiem do kalarepki. Następnie dodajemy jajka, mąki oraz przyprawy do smaku. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta formując placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumieniani. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Placuszki podajemy z twarożkiem.
TWAROŻEK; Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
TWAROŻEK; Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
karola25