Sposób przygotowania:
Gotowane klopsiki z kalarepka i borówką
Klopsiki: Do miski przełożyć mięso. Umyta i osuszoną kalarepkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Następnie dobrze odcisnąć ze soku i przełożyć do miski z mięsem. Cebulę drobno posiekać i dodać do miski. Z mięty i bazylii oderwać listki i drobno je posiekać. Przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz oraz mąkę. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie w garnku zagotować wodę. Z części mięsa uformować placuszek, położyć na nim 2 borówki i uformować go w klopsik. Przełożyć klopsiki do garnka z wodą i gotować około 15-20 minut. Sos: Do rondelka przełożyć owoce, dodać około 1/4 szklanki wody i zagotować. Gotować aż owoce się rozpadną. Następnie przełożyć na sito i je przetrzeć, otrzymamy owocowy płyn. W rondelku w którym gotowały się owoce roztopić masło. Dodać posiekaną dymkę i zrumienić ją. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać owocowy płyn i 1/2 szklanki wody, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i chili. Sos gotowy: Wykonanie: Klopsiki wyjąć łyżką cedzakową i położyć na chwilę na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i polać gorącym sosem owocowym. Smacznego!