akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Obłędnie czekoladowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze. Powiedziałabym nawet, że magiczne. Podczas pieczenia estetycznie pękają i są nieziemsko smaczne!

Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Popękane ciasteczka czekoladowe

Ciasto

  • 225 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka czekoladowe

Ciasto

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec dodać cukier, ekstrakt z wanilii i żółtka. Nadal ucierając dodać ostudzoną masę czekoladową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do czekoladowej piany, zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowaną masę przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce całą noc (im dłużej tym lepiej. Jeśli masa będzie za krótko chłodzona, ciastka rozpłyną się w piekarniku i nie popękają).

Pieczenie

Ze schłodzonego ciasta (ciasto będzie bardzo twarde) za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ten etap powinien być robiony możliwie jak najszybciej, by ciasto nie ociepliło się za bardzo). Piec w 170 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce. Następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)