msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Prażoki wg. mojej mamy i babci.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

U mnie w domu nazywa się je prażokami,choć nazwy i sposoby przyrządzenia bywają różne. Tak gotowała je moja babcia i mama a teraz ja.

Prażoki wg. mojej mamy i babci. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prażoki wg. mojej mamy i babci.

 

Sposób przygotowania:

Prażoki wg. mojej mamy i babci.
Ziemniaki obieram,płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut.Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki,pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało).Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę.Trzeba to robić dokładnie,by w środku nie było grudek mąki.Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania.W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek,by się nie przesuwał.Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką,aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje.Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty,ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.
Prażoki wg. mojej mamy i babci.
Podczas gotowania ziemniaków wsypujemy mąkę i gotujemy razem 10 minut.
Prażoki wg. mojej mamy i babci.
Można podać z surówką zkiszonej kapusty,ogórkiem kiszonym itp.