Pyszne przepisy na dania z amura

Mieszkańcem nizinnych rzek oraz jezior jest Amur, który został introdukowany w Polsce w latach sześćdziesiątych. Od tego czasu ta ryba sporadycznie gości w naszych domach, ponieważ nie łatwo go dostać w polskich sklepach, zwłaszcza w całości. Jeżeli już się pojawia to najczęściej w formie filetów.
Mięso amura jest bardzo delikatne i białe, ale niestety bardzo ościste. Podczas kulinarnych eksperymentów z tą rybą trzeba uważać także na jej charakterystyczny posmak mułu oraz mocny, rzeczny zapach. Kilkugodzinna kąpiel w mleku z dodatkiem pieprzu oraz czosnku nie tylko wybawi nas od tego problemu, ale także cudownie przygotuje mięso do obróbki.

Doświadczeni kucharze najczęściej podają pieczonego amura w asyście ziemniaków lub z bukietem gotowanych warzyw. Doskonale smakują także smażone tuszki z amura oraz duszone filety. Wędkarze swój łup najczęściej oprawiają i wędzą w specjalnie przygotowanych do tego kominach. Amur, jako że pochodzi z rodziny ryb karpiowatych bardzo często jest serwowany podczas wieczerzy wigilijnej.

Technika i sposób przygotowania amura zależy tylko od Was. Oddajemy w Wasze ręce bazę sprawdzonych przepisów na dania z amura. Zapraszamy do przeglądania.

Znaleziono: 13 w dziale przepisy

Szukano: amur

Amur w  galarecie

Amur w galarecie

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amur z piekarnika

Amur z piekarnika

evita0007 evita0007
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amur z grilla

Amur z grilla

Mati13 Mati13
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba amur smażona

Ryba amur smażona

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pikantny amur

pikantny amur

aqua65 aqua65

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amur po moskiewsku

Amur po moskiewsku

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: