Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Amur z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ostatnio złowiłem taką rybkę i oto co z niej zrobiłem

Amur z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amur z grilla

 

  • 1 świeży amur (ok 45cm)
  • dobrej jakości masło (ok 3 łyżek)
  • 6-10 gałązek młodego kopru
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz w młynku

Sposób przygotowania:

Amur z grilla
Świeżego amura należy pozbawić łusek oraz wypatroszyć z wnetrzności, dokładnie myjemy go z zewnątrz i od środka pod wodą z kranu. Odcinamy głowę, ogon oraz płetwy, po czym dzielimy rybę na 3 równe częsci. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy od środka przyprawą do ryb. Do środka każdego z kawałków wkładamy ok.0,5 łyżeczki masła oraz 2 gałązki kopru, solimy i pieprzymy. rybę układamy na folii, posypujemy solą, kladziemy ponownie kawałek masła i koperek - zawijamy w folie. Z każdym kawałkiem ryby postępujemy podobnie. Rybę grillujemy 20-25 minut i dwukrotnie obracamy na drugą stronę. Ugrillowaną rybę wyjmujemy z foli i podajemy do obiadu.
Amur z grilla
pozbawiam rybę z łusek i przygotowuje do grillowanie
Amur z grilla
do środka wkładamy masło aby ryba nie byla sucha
Amur z grilla
piękny kawałek mojej rybki przed zawinięciem w folie
Amur z grilla
tutaj amur w trakcie grillowania - polecam!