Sposób przygotowania:
Zupa rybna Eli z grzankamiprzygotowanie grzanek
Bułki pokroić w kostkę. Masło roztopić na dużej, głębokiej patelni, dodać pokrojone bułki i usmażyć grzanki.
przygotowanie zupy
Marchewki, pietruszkę i seler obrać ,opłukać i włożyć do garnka. Głowę amura oczyścić, usunąć oczy i skrzela. Głowę i resztę części amura i dodać do warzyw.
przygotowanie zupy cd
Liście laurowe i ziele angielskie dodać do garnka, wlać wodę,, posolić i ugotować wywar.
przygotowanie zupy cd
Wywar przecedzić. Obrać mięso ryby z ości i głowy. Z marchewki i pietruszki wykroić ozdobne plasterki. Rozmrozić filety z dorsza, włożyć do wrzącego wywaru i chwilę gotować. Wyjąć łyżką cedzakową rybę z wywaru.
Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy. Zupę doprawić maggi i pieprzem do smaku i dodać obraną mięso amura i filety z dorsza..
Podawać zupę z grzankami z bułki, ozdobioną plasterkami marchewki i pietruszki. Smacznego!