eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Zupa rybna Eli z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam wigilijną zupę rybną mieszaną. Ugotowałam głowę amura i wszystkie części po filetowaniu. Do zupy dodałam też filety z dorsza.

Zupa rybna Eli z grzankami

Składniki:

Zupa rybna Eli z grzankami

ryby

  • 400 g mrożonego dorsza atlantyckiego
  • 1 głowa amura
  • pozostałe części amura po filetowaniu

warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera

grzanki

  • 4 zwykłe bułki
  • 50 g masła

zasmażka

przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa rybna Eli z grzankami

przygotowanie grzanek

Zupa rybna Eli z grzankami
Usmażyć z na roztopionym maśle z bułki grzanki.

Bułki pokroić w kostkę. Masło roztopić na dużej, głębokiej patelni, dodać pokrojone bułki i usmażyć grzanki.

przygotowanie zupy

Zupa rybna Eli z grzankami
Jarzyny brać, opłukać i razem z głową i częściami amura łożyć do garnka.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ,opłukać i włożyć do garnka. Głowę amura oczyścić, usunąć oczy i skrzela. Głowę i resztę części amura i dodać do warzyw.

przygotowanie zupy cd

Zupa rybna Eli z grzankami
Ugotować wywar z głowy, pozostałyh części amura i jarzyn.

Liście laurowe i ziele angielskie dodać do garnka, wlać wodę,, posolić i ugotować wywar.

przygotowanie zupy cd

Zupa rybna Eli z grzankami

Wywar przecedzić. Obrać mięso ryby z ości i głowy. Z marchewki i pietruszki wykroić ozdobne plasterki. Rozmrozić filety z dorsza, włożyć do wrzącego wywaru i chwilę gotować. Wyjąć łyżką cedzakową rybę z wywaru.

Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy. Zupę doprawić maggi i pieprzem do smaku i dodać obraną mięso amura i filety z dorsza..

Podawać zupę z grzankami z bułki, ozdobioną plasterkami marchewki i pietruszki. Smacznego!