SUPERPRZEPIS

Amur na kaszy jaglanej z batatem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Amur na kaszy jaglanej z batatem Więcej zdjęć (2)

Amur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp. Podałam go z gorącą kaszą jaglaną ze słodkim batatem i suszonymi pomidorami.

Składniki:

Amur na kaszy jaglanej z batatem

 

Sposób przygotowania:

Amur na kaszy jaglanej z batatem

ETAP 1:

Amur na kaszy jaglanej z batatem
Filety z amura oczyścić i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Amur na kaszy jaglanej z batatem
Batata pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z tymiankiem.

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.

Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić.

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem.

ETAP 3:

Amur na kaszy jaglanej z batatem
Do miękkiego batata dodać ugotowaną kaszę i suszone pomidory.

Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.

Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

ETAP 4:

Amur na kaszy jaglanej z batatem
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony czosnek.

W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę.

Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie.

Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Najlepiej obserwować bok ryby w miejscu gdzie jest najgrubsza.

Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę.

ETAP 5:

Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)