Sposób przygotowania:
Amur na kaszy jaglanej z batatemETAP 1:
![Amur na kaszy jaglanej z batatem Amur na kaszy jaglanej z batatem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/amur-na-kaszy-jaglanej-z-batatem-435236.jpg)
Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.
ETAP 2:
![Amur na kaszy jaglanej z batatem Amur na kaszy jaglanej z batatem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/amur-na-kaszy-jaglanej-z-batatem-435237.jpg)
Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.
Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić.
Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem.
ETAP 3:
![Amur na kaszy jaglanej z batatem Amur na kaszy jaglanej z batatem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/amur-na-kaszy-jaglanej-z-batatem-435238.jpg)
Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
ETAP 4:
![Amur na kaszy jaglanej z batatem Amur na kaszy jaglanej z batatem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/amur-na-kaszy-jaglanej-z-batatem-435239.jpg)
W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie.
Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Najlepiej obserwować bok ryby w miejscu gdzie jest najgrubsza.
Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę.
ETAP 5:
Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)