Sposób przygotowania:
Amur w galarecie
Rybę oczyściam, umyłam i pokroiłam w półdzwonka (kto woli może wyfiletować i usunąć ości). Ułożyłam w miseczce i zalałam mlekiem.
Po godzinie dokładnie opłukałam, osuszyłam i posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.
Znowu odstawiłam na ok. 30 minut. W garnku, w 1,2 l wody ugotowałam jarzyny (marchewka i pietruszka w talarki, cebula w piórka a seler w cienkie, małe płatki). Musi gotować się na jak najmniejszym ogniu.
Gotowałam 25 minut, włożyłam rybę i gotowałam 20 minut.
Amura wyłożyłam na półmisek. W rosołku rozpuściłam żelatynę.
Udekorowane ugotowanymi jarzynami porcje ryby zalałam galaretą.
Po godzinie dokładnie opłukałam, osuszyłam i posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.
Znowu odstawiłam na ok. 30 minut. W garnku, w 1,2 l wody ugotowałam jarzyny (marchewka i pietruszka w talarki, cebula w piórka a seler w cienkie, małe płatki). Musi gotować się na jak najmniejszym ogniu.
Gotowałam 25 minut, włożyłam rybę i gotowałam 20 minut.
Amura wyłożyłam na półmisek. W rosołku rozpuściłam żelatynę.
Udekorowane ugotowanymi jarzynami porcje ryby zalałam galaretą.