Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Amur w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobra rybka, może być na święta ale i na inną uroczystość. Amura rzadko jemy a jest to bardzo smaczna ryba.

Amur w  galarecie

Składniki:

Amur w galarecie

 

  • 1 amur (ok. 1 kg)
  • 4 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 bardzo mały seler
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 op. żelatyny instant na 1litr wody lub 3 łyżki
  • sół, pieprz mielony
  • sok z cytryny
  • mleko do namoczenia ryby

Sposób przygotowania:

Amur w galarecie
Rybę oczyściam, umyłam i pokroiłam w półdzwonka (kto woli może wyfiletować i usunąć ości). Ułożyłam w miseczce i zalałam mlekiem.

Po godzinie dokładnie opłukałam, osuszyłam i posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.

Znowu odstawiłam na ok. 30 minut. W garnku, w 1,2 l wody ugotowałam jarzyny (marchewka i pietruszka w talarki, cebula w piórka a seler w cienkie, małe płatki). Musi gotować się na jak najmniejszym ogniu.

Gotowałam 25 minut, włożyłam rybę i gotowałam 20 minut.

Amura wyłożyłam na półmisek. W rosołku rozpuściłam żelatynę.

Udekorowane ugotowanymi jarzynami porcje ryby zalałam galaretą.