lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pszenny chleb bez dodatków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ostatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków. Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam, że jest o wiele smaczniejszy mój.

Pszenny chleb bez dodatków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pszenny chleb bez dodatków

Składniki :

 

  • woda ciepła 300 ml

 

  • sól 1.1/2 łyżeczki

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

  • olej 50 ml

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb bez dodatków

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem i drożdżami, kiedy się rozpuszcza dodajemy 4 łyżki mąki( bierzemy tą z miski przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Po wyrośnięciu rozczynu, wlewamy go do misy z mąką i solą. Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.
Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną ( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca.

Pszenny chleb bez dodatków
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem i drożdżami
Pszenny chleb bez dodatków
Po wyrośnięciu rozczynu ,wlewamy go do misy z mąką i solą. Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut.
Pszenny chleb bez dodatków
Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut

Tagi:

chleb