Sposób przygotowania:
Pszenny chleb ze smażoną cebuląRozczyn
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Mieszanie składników
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i smażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.
Mieszanie z rozczynem
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy.
Zagniatanie
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie oprószyć mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrastanie
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do foremki (lub dwóch mniejszych) odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydro-pieczenie (zamiennie na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 30-50 minut (w zależności czy chleb jest w jednej, czy w dwóch foremkach - w dwóch pieczemy krócej). Upieczony chlebek wyjąć z foremek, studzić na kratce.