Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny domowy, pszenny chleb z domieszką mąki graham, z dodatkiem smażonej cebulki, przygotowany na drożdżach.

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

Składniki:

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

Rozczyn

Pszenny chleb ze smażoną cebulą
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka świeżych drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Mieszanie składników

Pszenny chleb ze smażoną cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i smażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.

Mieszanie z rozczynem

Pszenny chleb ze smażoną cebulą
Rozczyn drożdżowy i woda dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy.

Zagniatanie

Pszenny chleb ze smażoną cebulą
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie oprószyć mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrastanie

Pszenny chleb ze smażoną cebulą
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do dwóch foremek.

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do foremki (lub dwóch mniejszych) odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydro-pieczenie (zamiennie na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 30-50 minut (w zależności czy chleb jest w jednej, czy w dwóch foremkach - w dwóch pieczemy krócej). Upieczony chlebek wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb