Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z piwem na zakwasie
Piwo wlać do rondelka i podgrzać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać zakwas, wymieszać, rondelek przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki 8,5 x 36 cm. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Wstawić do nagrzanego do 240°C i naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.